Tot i que el paisatge no entén de fronteres polítiques, no és temerari afirmar que el Pla de l’Estany manté un perfil rural i natural que és un dels seus grans valors culturals. Les hípiques de la comarca són una invitació a aprendre a muntar, a endinsar-se en esports com ara el horseball (bàsquet a cavall) o a conèixer la flora i la fauna de l’entorn.

També juguen un paper important dins la Fira de Sant Martirià. Ens hem acostat a dues de les hípiques que aquest 2013 col·laboren —i no és pas la primera ocasió— amb la Fira. Ens ajudaran a radiografiar el món del cavall de present i de futur. I sobretot a no oblidar que és en la relació amb les persones que aquest món arriba a la seva màxima expressió. De fet, no deu ser casual que la doma del cavall s’iniciés en la prehistòria.

Hípiques, cavalls i persones“El contacte amb el cavall permet relaxar-se i aïllar-se de la rutina del dia a dia”

Jordi Serra i Anna Planas, Club Eqüestre Esportiu les Alforges

El Pla de l’Estany és un bon lloc per a una hípica? Sí, és un bon paratge, on actualment hi ha molt turisme esportiu. I tenim un entorn bonic per gaudir-lo.

Quins serveis oferiu? El nostre club ofereix classes d’equitació per a nens i adults iniciats i no iniciats al món de l’equitació, rutes, ensinistrament de cavalls i poltres, poni club, horseball (bàsquet a cavall), i un ambient net i acollidor.

Què diferencia la vostra hípica de la resta? Del Pla de l’Estany cada hípica es dedica a un tipus diferent de disciplines hípiques, això fa que hi hagi de tot per a tothom, la nostra es diferencia en què som un dels clubs pioners del horseball a Espanya.

Des de quan participeu a la Fira de Sant Martirià? Des del 1996.

Per a vosaltres la Fira significa… Creiem que és una fira centenària dedicada al món equí i que ha de perdurar per tots els temps perquè els costums i les tradicions no s’han de perdre.

El món del cavall és elitista. Tòpic absolut o part de veritat? El món del cavall costa diners però hi ha moltes alternatives per poder gaudir de l’equitació sense ser duc o marquès.

Què puc aprendre si estic en contacte amb un cavall? Es poden aprendre moltes coses: estar en contacte amb un animal, viure la natura… i el més important actualment, on anar ràpid i córrer és el més important en el dia a dia, tractar amb cavalls provoca que tot aquest tipus d’estrès no existeixi, perquè l’animal això no ho entén. Per tant, és una manera de relaxar-se un mateix, i de poder-se aïllar de la rutina del dia a dia.

 

“A més d’ensenyar a ser bons genets, pretenem que els alumnes siguin més feliços”

Rafa Rodríguez, Equinatur

El Pla de l’Estany és un bon lloc per a una hípica? Si tenim en compte que és la comarca d’Espanya amb més hípiques per habitant, resulta evident que és un lloc adequat. Ho fan possible els entorns, la producció agrícola propera, les bones comunicacions, l’oferta diferenciada dins d’aquest esport i l’afició de molts propietaris particulars.

Quins serveis oferiu? Som una hípica amb un ventall variat: tenim escola, desenvolupem rutes a cavall, fem diferents cursos de formació, clínics específics de doma, salt i equitació western i, a més, competim en totes elles.

Què diferencia la vostra hípica de la resta? Les característiques diferencials són, bàsicament, que tots els cavalls són de la nostra propietat, i quasi en la seva totalitat nascuts, criats i domats a Equinatur per tal de fer la feina a la perfecció.

Des de quan participeu a la Fira de Sant Martirià? Des de l’any 2002, ininterrompudament.

CavallsPer a vosaltres la Fira significa… Un dels principals referents del nostre calendari, un incentiu per tal de millorar com a genets en la disciplina de la doma i anys enrere també amb l’equitació western.

El món del cavall és elitista. Tòpic absolut o part de veritat? Nosaltres lluitem decididament per tal de desfer aquesta part de realitat. Amb classes a dotze euros és possible fer viable un centre i són preus a l’abast de la majoria. Però malauradament sí que, a les estructures de la competició i de la política esportiva d’hípica, hi ha qüestions que fan més difícil l’accés per a qui es vol iniciar o progressar.

Què puc aprendre si estic en contacte amb un cavall? El cavall en si és un animal sensible, noble, bo i fort, capaç d’aprendre i de progressar amb nosaltres. A partir d’aquí, amb ell es poden projectar multitud de diferents aprenentatges. Nosaltres, com a centre, a més d’intentar fer bons genets, bons esportistes en el ampli sentit del terme, volem ajudar a fer de cada alumne i client, persones millors i més felices. Aprofito per demanar perdó si, amb algú, no ho hem aconseguit.

Marta Bosch. Periodista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.