“Una gallina nana, autòctona, molt coneguda a les nostres cases de pagès”

Aquest any 2013 es presenta, per primera vegada a la Fira de Sant Martirià, una gallina nana, autòctona, molt coneguda a les nostres cases de pagès des de temps immemorials i, que popularment l’anomenem, des de sempre, com perica o quica.

Històricament, aquesta gallina, de petita grandària, i que es pot haver entrecreuat alguna vegada, presenta, ja d’antany, una considerable variabilitat.

Per poder dirigir i controlar aquest grup racial vers a una uniformitat dels seus desitjos, s’ha realitzat amb l’ajuda i orientació del Doctor Amadeu Francesc de l’IRTA, un estudi de freqüències d’algunes característiques morfològiques, per així, poder orientar la selecció cap a un tipus definit d’acord amb el que és més freqüent.

Després d’analitzar aquestes freqüències morfològiques comencen ja a haver-hi alguns resultats i orientacions de cap a on ha d’anar el patró d’aquesta gallina que anomeno pairal i que destacaria principalment per una cresta senzilla, de talla mitjana i dreta, de quatre a sis dents plans, amb orelletes blanques, potes de color groc i cua ben desenvolupada amb un angle, respecte a l’horitzontal, d’uns 45 graus. El color de la closca de l’ou correspondria a un blanc trencat i els seus pesos es mourien al voltant d’uns 0,8 quilos en la femella i 1 quilo en el mascle.

A la Fira de Sant Martirià d’enguany, trobareu representades una petita mostra dels tipus i colors que considerem més abundants, les varietats que anomenem silvestre o aperdiuada i blat.

Aquestes gallines destaquen per la seva gran aptitud materna, tant pel fet de ser bones mares covadores d’ous, així com pel caràcter defensiu de la mare davant els seus pollets. A més, el mascle és altiu, motiu pel qual són conegudes popularment al Maresme com peleies.

Actualment estem treballant per constituir una Associació anomenada Amics de la Gallina Pairal i en breu es podrà trobar tota la informació relacionada al web de l’Associació.

Jaume Berenguer i Boix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.