Recorda haver gaudit de la Fira de Sant Martirià a la plaça de les Rodes quan era un marrec i no aixecava un pam de terra, i potser aquesta passió l’ha dut a formar part de l’equip organitzador i executor els darrers 43 anys. Com a president de l’entitat que gestiona la mostra banyolina, contempla el present amb esperança i el futur amb optimisme.     
ENTREVISTA A JOAN FRIGOLA  – PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE LA FIRA DE SANT MARTIRIÀ

Els teus primers records de la Fira són… 

Buff, fantàstics. La recordo com una festa en què es feien un munt d’activitats, no només la mateixa Fira, que més o menys tenia lloc durant un matí i es feia a la plaça de les Rodes. Em venen a la memòria els animals i la maquinària que s’hi exposaven, el guirigall general, els pagesos xerrant… Ens feia molta gràcia el torronaire, amb un peculiar i tradicional joc de cartes que es deia Lo Catxo que utilitza per vendre torrons. I l’home que venia mantes i fulles d’afaitar! Espectacular! 

Era un esdeveniment social…  

I tant! Un esdeveniment social formidable. Tot el poble hi assistia i els parents baixaven de comarques i de més enllà i s’hi estaven dos o tres dies per viure-la intensament en família. Si no vaig errat, parlo dels anys 60. Durant aquella setmana es feien també d’altres activitats perquè coincidia amb la Festa Major de Sant Martirià, que abans se celebrava també al novembre i que, pel fred, es va avançar a l’octubre. Hi havia cinema, ball, teatre… Se n’aprofitava també el comerç per fer negoci. 

Vas començar gaudint de la Fira com un banyolí més i has acabat essent-ne una part essencial de la seva organització. 

Antigament, érem membres de l’Associació de Comerciants de Banyoles (ACB), una de les entitats que organitzava la Fira juntament amb l’Ajuntament. Col·laboràvem i supervisàvem el muntatge. Estic parlant de fa 40 anys. El 2006 es va crear l’Associació de la Fira de Sant Martirià, sota el paraigua de l’Ajuntament, de la qual soc president des del mateix dia de la seva fundació. Això ens va permetre accedir a altres subvencions, com ara de la Diputació o de la Generalitat, i tenir patrocinadors i mecenes que ajuden al finançament de la Fira. 

Com us dividiu la feina, a l’Associació? 

El meu company Jaume Martí s’encarrega de tot el que fa referència a les races autòctones i jo, a tot allò que es relaciona amb el món dels cavalls: contacte amb les hípiques, concursos, espectacles… Els altres membres de la junta són col·laboradors que fan una tasca concreta, com per exemple la de speaker. 

Quina és la tasca més feixuga a l’hora d’organitzar la Fira? 

Sens dubte, la coordinació. Un cop elaborat el projecte, aleshores s’ha d’organitzar la seva execució i això porta molta feina: convèncer als artistes perquè vinguin i negociar les tarifes, parlar amb les hípiques i els criadors, el transport, les instal·lacions, muntatge de les carpes, pistes, parades, l’aspecte sanitari… Són moltes coses que s’han de tenir en compte en molt poc temps. 

Defineix amb una paraula si tot surt bé… 

En diria una d’eròtica, però no toca. Seriosament, diria descans. Acabes esgotat, però satisfet. Si tot ha anat bé, ets sent orgullós. També et relaxes, sobretot perquè abans has patit per si farà o no farà bon temps durant els tres dies de la Fira, perquè no hi hagi pandèmies animals, perquè no hi hagi complicacions ni incidències…  

Parlem de la Fira d’aquest 2021; d’entrada, que se celebri presencialment ja és tot un èxit, oi? 

És una satisfacció enorme que tot torni a començar, però no serà la Fira d’abans de la pandèmia, encara. Tot arribarà, anem pas a pas. El principal problema que ens trobarem serà encabir la gent dins el recinte de la Fira perquè hi haurà unes limitacions. Espero que no es desbordi l’assistència de públic.  

Ho teniu previst, això? 

Per descomptat, però fa por que vingui molta més gent de la que podem admetre i no pugui entrar. Em doldria que no tothom pogués visitar la Fira. Si passa, espero que s’entengui i que ningú se m’enfadi… La Fira tindrà una capacitat determinada i ens impedirà fer moltes coses, però intentarem que siguin una fira honesta i representativa. Serà millor que la de l’any passat, però en cap cas com abans de la pandèmia. Si tot va bé, l’any vinent tornarem a agafar el ritme normal. 

30.000 persones de mitjana la visitaven abans de la pandèmia. Encara pot créixer més la Fira, en aquest sentit? 

Es tracta d’una mostra que apareix en el programa de fires representatives de la Generalitat de Catalunya i el volum de públic ha crescut molt en els darrers anys. 30.000 persones, per mi, és una xifra ideal, covid-19 al marge. Crec que és suficient, perquè si vinguessin més persones, hauríem de créixer en infraestructures i no seria sostenible.  

És una Fira única… en el futur cap on ha de caminar? 

Com bé dius, és única perquè, valgui la redundància, és l’única de tot Catalunya representativa de totes les races autòctones homologades del país. No podem ni volem competir amb aquelles mostres especialitzades, perquè cerquem una exposició general. A més, tenim altres aspectes importants, com ara el concurs morfològic i monogràfic del gos d’atura, el concurs morfològic dels coloms, de l’ovella ripollesa, col·loquis, conferències, xerrades per a cada espècie de raça autòctona… Som diferents. Pel que fa al futur, el que volem promoure és la qualitat i centrar-nos cada vegada més en les races autòctones i els cavalls. Volem que la Fira sigui més selectiva i que vinguin els millors exemplars de Catalunya. Que la gent pugui contemplar totes les races del país i també el millor exemplar possible de cadascuna d’elles. 

Per últim, es faran espectacles eqüestres enguany? 

Hi haurà petites exhibicions eqüestres d’artistes locals i amateurs perquè el 90% dels grans espectacles venien de l’estranger i la logística, amb la covid-19, s’ha complicat. Però el problema també és saber com repartim la gent perquè gaudeixin sense perill de l’espectacle. Si es desborda, com ho farem? Aquest any és molt complicat. Per tot plegat, enguany no farem un espectacle professional, però sí local.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.