Estiu del 1987. Pirineu català. Al llarg de 9 dies coneixerem pas a pas com es desenvolupa la transhumància a través de muntanyes i valls sota el sol, la pluja i el vent.

Diari d’una transhumància (1988) d’Antoni Martí explica el fenomen de la transhumància a Catalunya i constitueix un document històric sobre la ramaderia tradicional a casa nostra. El relat audiovisual acompanya un pastor amb un ramat d’ovelles durant nou dies d’estiu al llarg del Pirineu català.

Va estudiar publicitat a l’Escola Massana de Barcelona entre els anys 1966 i 1972. A partir del 1977 es va professionalitzar i va realitzar noticiaris per a l’Institut del Cinema Català (ICC). Del 1981 al 1985 va realitzar la sèrie «Comarques de Catalunya» per a la productora Centre Promotor de la Imatge, juntament amb Ferran Llagostera, Ildefons Duran, Albert Abril, Pep Callís, Manel Cussó-Ferrer i Antoni Verdaguer.

El 1984 creà al municipi de la Bisbal, juntament amb diversos socis com ara la seva dona, Dolors Fuster, Àngel Quintana i Xavier Roca, entre d’altres, la productora de cinema i vídeo Video Play Serveis. D’aleshores ençà ha produït i realitzat, a través de la seva productora un gran nombre de reportatges, documentals i anuncis publicitaris i turístics i, sobretot, ha desenvolupat una important tasca de recuperació del patrimoni audiovisual de les comarques gironines. Com a reconeixement d’aquesta activitat, el 2005 va rebre el trofeu “Sant Nitrat de Cinema Rescat” que atorga l’Associació Catalana per a la Recerca i Recuperació del Patrimoni Cinematogràfic.

Fons Antoni Martí

Fruit de la seva activitat professional com a productor i director en solitari d’obres cinematogràfiques i documentals s’ha creat el Fons Antoni Martí amb el suport del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

El contingut del fons recull continguts de cinema amateur independent, amb documentals experimentals, reportatges i cinema de ficció. També n’està format per obres de cinema professional amb noticiaris de l’Institut del Cinema Català realitzats el 1977, documentals de la sèrie Comarques de Catalunya encarregats pel Centre Promotor de la Imatge entre els anys 1981 i 1985, i pel·lícules de ficció en format estàndard o 35 mm.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.