“Ballar amb el cavall és una de les millors sensacions que conec 

Garrotxina de naixement i establerta a Tortellà, la història de la seva passió pels cavalls neix quan tenia dotze anys. On vivia tenien una egua que s’estava moltes estones soles i ella va decidir fer-li companyia… D’aleshores ençà ha plogut molt i enguany a la Fira de Sant Martirià tornarà a deixar tothom bocabadat amb l’espectacle de doma en llibertat que coprotagonitza amb el seu inseparable Ruso. 

ENTREVISTA INTI SCHENKEL

 – AMAZONA DE DOMA EN LLIBERTAT

Explica’m bé aquesta passió teva pels cavalls…

El culpable és el meu germà, que sempre deia que volia muntar un cavall. Quan amb la meva família ens vam instal·lar en una casa de Tortellà, hi havia una egua que s’estava moltes estones sola i vaig creure que allò no podia ser. Com que ens la deixaven muntar, no vaig poder estar-me de passar-m’hi hores i hores fins que aquesta passió va néixer i va anar creixent. Sempre dic que va ser amor a primera vista…

Hi ha alguna cosa dels equins que no t’agradi?

No n’he trobat cap. M’agrada tot. I allò que puc aprendre, ho aprenc.

També t’agrada fer espectacles?

I tant! Sí que és veritat que abans que comenci l’espectacle passo una mica de nervis, però un cop ha començat ja em concentro en el cavall i aleshores m’oblido completament del que hi ha al meu voltant. A la pista m’hi trobo còmode, sí.

Des de quan participes en la Fira de Sant Martirià?

Fent espectacles serà la quarta participació, comptant la de l’any passat, que va ser virtual. En una ocasió vaig participar també en el concurs Qui guarda el burro i fins i tot em vaig animar a fer un recorregut de salt.

La Fira torna en format presencial i seràs l’única que faràs un espectacle eqüestre… Estat emocional?

Estic molt il·lusionada per les dues coses. Respecte a la primera, perquè sembla que, a poc a poc, anem deixant enrere la pandèmia. Pel que fa al segon punt, estic entrenant els cavalls perquè tothom qui vingui s’ho passi d’allò més bé.

Com definiries la doma en llibertat?

Són un seguit d’exercicis que es fan amb el peu a terra i muntant amb el cavall en completa llibertat, és a dir, sense capçada que el lligui i sense posar-li la sella. La clau és la manera de comunicar-se amb l’animal; de manera més suau, amb els moviments corporals o la veu. L’objectiu és que acabi fent els exercicis que li demano. Si vols una altra definició, et puc dir que és una manera diferent de gaudir del cavall, més respectuosa.

Com vas assabentar-te que existia?

De manera casual i sense adonar-me’n. T’explico com va anar: d’entrada, és obligat subratllar que muntar a cavall a pèl és el somni de qualsevol nena que comença. Dit això, un bon dia em van proposar que si era capaç de domar una egua salvatge a la qual ningú es podia acostar, que si ho aconseguia me la podia quedar. 

Entenc que no vas desaprofitar l’oportunitat…

Doncs mira, no. M’hi vaig passar hores, hores i més hores perquè era molt espantadissa i, tot jugant, vaig veure que, a còpia de temps, quan, per exemple, anava al camp va començar a seguir-me i feia això i allò que li demanava… Sense saber-ho, ja vaig aplicar conceptes de la doma en llibertat o doma natural. Després, ja aquí a Can Boada, vaig fer el mateix amb el Ruso i em va agradar molt que el cavall em fes cas només utilitzant la meva pròpia energia i la veu. Això de ballar amb el cavall és una de les millors sensacions que conec…

Ja veig que la teva vida està plenament dedicada als cavalls…

Sí, i estic formant-me perquè encara hi estigui més. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.