Equinoteràpia Girona – Mas alba
Procés terapèutic per a cada persona

Al Mas Alba, situat al mig de la natura, és un lloc ideal per a desconnectar de la rutina setmanalperò a diferència d’altres masos, en ell i trobem un valor afegit, el procés terapèutic adaptat a cada persona.

Per a fer-ho, Mas Alba utilitza diverses tècniques, entre elles l’Equinoteràpia, que consisteix en una teràpia física i mental, en el qual l’element central és el cavall i la interacció amb aquest.

El Mas, hi treballen professionals de diferents àmbits, per tal de donar una resposta holística i adequada a cada persona que assisteix el centre. Als professionals se’ls i sumen els cavalls. Mas Alba disposa de cavalls de diferents caràcters, habilitats i complexitat física, els quals permeten un tractament personalitzat i adaptatiu a totes les afinitats de les persones.

En quins casos és favorable l’equitació terapèutica 

La Equinoterapia es pot aplicar en un gran ventall de casos:

– Patologies neurològiques: paràlisis celebral, esclerosis múltiple, etc.
– Transtorns mentals i psíquics
– Autisme
– Síndrome de Down
– Transtorns de l’Aprenentatges (TDA, TDA-H)
– Discapacitat auditiva, visual i/o sensorial
– Malalties neurodegeneratives
– Alteracions alimentàries: anorèxia i bulímia
– Etc.

Quins són els beneficis de l’equinoteràpia 

Si parlem de beneficispodem separar-los amb 4 grans grups:

Efectes Sociomotors: 

 • Desenvolupament de la comunicació no verbal 
 • Augment de l’atenció i la concentració mental 
 • Superació de pors personals 
 • Increment de l’autoconfiança i l’autoestima 
 • Desenvolupament de la voluntat 
 • Augment de la capacitat d’adaptació 
 • Disminució de l’impuls agressiu 
 • Desenvolupament del comportament cooperatiu 
 • Augment de la responsabilitat 

Efectes Psicomotors: 

 • Estabilització del tronc i el cap 
 • Desenvolupament de l’equilibri horitzontal i vertical 
 • Construcció de la simetria corporal 
 • Foment de la coordinació psicomotriu 
 • Desenvolupament de la lateralitat 
 • Increment de l’elasticitat, l’agilitat i la força muscular 

Efectes Neuromotors:

 • Regulació i tonificació muscular
 • Inhibició dels reflexes tònics i moviments associats
 • Automatització del patró de la marxa

Efectes Sensomotors:

 • Foment de la integració sensorial
 • Desenvolupament de la consciència i de la imatge corporal

Unes de les grans qualitats de l’equinoteràpiaés la capacitat d’adaptar-se a qualsevol tipus de persona i la seva patologiadepenent de les necessitats d’aquesta, es selecciona un tipus d’àrea d’actuació. 

Equinoteràpia Social

Procés que combina la tècnica de l’equitació, amb el coneixement del món del cavall amb la necessitat d’educar. Així, la teràpia busca aprofitar la relació amb el cavall per ajudar a les persones a treballar les seves habilitats i limitacions socials. 

El cavall participa com a mediador durant la sessió, i s’ha demostrat que en aquest tipus de teràpia, l’animal té una gran capacitat d’empatitzar amb la persona, essent capaç d’estimular el caràcter social d’una persona tímida o amb bloquejos afectius. Ajudant a les persones a acceptar-se a si mateixes, ja que els cavalls ens accepten tal com som.

Equitació Terapèutica

En la teràpia, la persona que la pràctica s’implica en alguna acció relacionada amb la cura del cavall, ja sigui el moment de la higiene, durant la preparació del material, o en el moment de muntar. En aquesta no s’ensenyen habilitats d’equitació de manera específica, sinó que el cavall participa com a motivador, permetent al terapeuta treballar els diferents objectiusels quals busquen treballar amb les àrees psicològica-cognitiva, comunicativa, psicomotriu, social i aprenentatge. 

Hipoteràpia

És una modalitat de teràpia assistida pel cavall, que va dirigida a aquelles persones que pel seu grau de discapacitat física i/o cogniva o psicològica no pot exercir gairebé cap acció, o cap acció sobre el cavallEls objectius de la hipoteràpia es basen en l’àrea física-motriuaprofitant el moviment tridimensional del cavall muntant al pas. També es treballen objectius d’altres àrees com la comunicació la socialització i l’autostima. 

Altres Serveis:

 A part de la implicació terapèutica, Mas alba ofereix diverses activitats d’equitació, casals, turisme inclusiu, així com a voluntariat. 

 

Equinoteràpia Girona – Mas Alba (2 de febrer de 2022). https://www.equinoterapia.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.