Visitem la finca de Baussitges, situada a menys de 6 quilòmetres d’Espolla, a l’Alt Empordà, per conèixer el ‘santuari’ de la Vaca de l’Albera. En aquest indret, actualment hi ha més de 500 vaques, que se sumen a les que hi ha repartides a les 10 explotacions ramaderes i que ajuden a preservar l’espècie. Però més enllà de la tasca cabdal que fan per a la preservació de l’espècie també tenen altres projectes lligats amb la sostenibilitat.

El 2010 la doctora en biologia Marta Carola iniciava el projecte de Baussitges per intentar salvar la Vaca de l’Albera que, aleshores, comptava amb poc més de 300 exemplars. Tot i que la raça continua en perill d’extinció, la situació de la raça en aquest 12 anys ha millorat considerablement, i és que actualment el cens de la raça ronda el miler d’exemplars, la meitat dels quals repartits en les 10 explotacions ramaderes que també lluiten per preservar l’espècie. Aquest fet, segons ens comenta  la Marta és molt important ja que una de les preocupacions anys enrere era que qualsevol desastre natural, com un incendi, deixés, encara més, en un estat més crític a l’espècie.

La biòloga Marta Carola observant un grup de vaques mentre pasturen

 

D’altra banda, en paral·lel també porten en marxa altres projectes relacionats amb l’ecologia i la sostenibilitat, així com la conservació dels boscos. Tot i que mantenir i cuidar el ramat de vaques és el que els hi comporta més temps, també han trobat moments i col·laboració per dur a terme altres iniciatives. En aquest sentit, la Marta ens comenta que algunes d’aquestes són el projecte forestal, la recuperació de murs de pedra seca, cabanes de pastors i camins ramaders.

Pel que fa el projecte forestal destaca l’aclarida de boscos i la gestió de subproductes com el suro i derivat de les alzines o la llenya fruit de la tala d’aquest tipus d’arbres. ”No explotem els boscos de la finca, sinó volem recuperar antigues zones de pastura per a la Vaca de l’Albera” apunta Carola, i és que aquesta és una tasca essencial per fer sostenible l’activitat ramadera.

Per la seva banda, respecte a la recuperació de murs de pedra seca, principalment es duen a terme perquè quan un d’aquests cau fa que allà on hi ha les pedres sigui molt complicat que hi pugui tornar a brotar les plantes.

Són accions totes elles relacionades amb la sostenibilitat i la recuperació del que havia estat aquesta zona fins que es van començar a abandonar els camps de conreu. Iniciatives, però, que també estan totes elles lligades amb la preservació de la Vaca de l’Albera.