L’any 2009 s’iniciava el projecte de l’Escola de Pastors de Catalunya després de detectar una davallada contínua del nombre de persones que es dedicaven a l’ofici. La manca de relleu generacional estava provocant que cada vegada hi hagi menys pastors i pastores amb la conseqüent pèrdua de prats de pastura que acabaven engolits pel sotabosc. Amb l’objectiu principal de garantir el relleu generacional va néixer aquest projecte impulsat per l’Associació Rurbans.

En les 14 edicions que porten a l’Escola de Pastors ja hi ha passat 217 alumnes i més de 500 persones s’han interessat en algun moment per la formació. De fet, ja des de la primera edició, la demanda supera l’oferta de places que, actualment, se situa en una quinzena d’alumnes. Tot i aquest interès creixent per ser pastor o pagès, des de l’Escola de Pastors s’ha posat de manifest que hi ha una manca de relleu generacional a les explotacions.

La demanda d’aquest ofici ha portat l’Escola a ampliar la formació i impartir coneixements específics en aquesta matèria com ara gestió de les pastures, seguretat, maneig, orientació, meteorologia, agrupament de ramats, càrregues ramaderes o gossos d’atura.

La participació de prop d’un centenar de finques també es clau per poder desenvolupar el projecte, ja sigui per fer classes més pràctiques com també per dur a terme l’estada en pràctiques per conèixer l’ofici des de dins.

Un dels factors que tira enrere el jovent a l’hora de posar-se al capdavant d’una explotació agrícola són els dubtes sobre la viabilitat econòmica. En aquest context, des de l’Associació Rurbans treballen perquè els pagesos i pageses que formen es pugin guanyar la vida dignament i que ho facin amb projectes innovadors i sota el segell de la sostenibilitat. La visió del projecte de l’Escola de Pastors de Catalunya vol que sigui una referència del sector i un mirall per altres iniciatives semblants.

Més enllà de la formació

A banda de la formació des de l’Escola de Pastors també impulsa altres línies relacionades amb el món agrícola i ramader. Així, destaquen projecte subvencionats amb Fons Europeus, el de gestió del paisatge i prevenció d’incendis forestals amb l’objectiu de crea un mòdul formatiu i el d’una creació de xarxa d’Espais Test a l’estat espanyol, amb la implmentació d’un espai test agroforesta a la Terra Alta.

D’altra banda, per donar resposta a l’increment de l’interès per part de les administracions d’utilitzar ramats per mantenir els boscos, es vol crear una base de dades amb les institucions interessades i els professionals de la ramaderai capacitats per a la silvopastura.

Com a darrer aspecte a destacar, l’Escola de Pastors vol obrir una línia de treball per propiciar les transmissions de finques. El repte es troba en identificar i posar en contacte les persones que es volen jubilar i les que volen continuar una explotació activa.

La 15a edició de l’Escola de Pastors es posarà en marxa un cop acabi l’estiu amb el període d’inscripcions que tindrà lloc durant tot el mes de novembre. La formació que s’imparteix té una durada de 6 mesos i mig, repartits en 10 setmanes de teoria i 4 mesos de pràctiques en finques ramaderes i muntanyes repartides per tot el territori. Per a més informació es pot visitar el web www.escoldepastorsdecatalunya.cat.