A la Vall de Llémena (Gironès) s’hi poden trobar exemplars de totes les races autòctones catalanes, gràcies al projecte que s’està desenvolupant a Mas l’Arbreda, una finca gestionada per Raquel Mora Francitorra i que és propietat de Gosbi, la marca catalana que desenvolupa aliments 100% naturals per a gossos i gats. Després de 2 anys i mig de preparació, el projecte encara la recta final per començar a rebre visites.

Actualment a Mas l’Arbreda hi trobem una vintena de vaques: 16 de la raça de l’Albera, 7 Brunes i 2 Pallareses. Respecte a les aus, tenen una vintena d’exemplars de gallines Penedesnca, Prat, Empordà i Flor d’Ametller, amb els respectius galls de cada una de les races, a més de tenir un lot de gallines Pairals. També disposen de 3 Oques Empordaneses, d’una euga de Cavall Pirinenc Català, una parella i una pollí de Guarà Català i una desena de femelles d’ovella Aranesa, Ripollesa i Xisqueta, a més de 6 exemplars de cabres de Rasquera. El número d’animals actuals, però, no és definitiu ja que un dels objectius és que la finca pugui mantenir tot el bestiar que tenen.

El confinament com a oportunitat de donar un salt qualitatiu

El projecte va donar el tret de sortida el febrer del 2020 i, per tant, es va veure afectat de ple per la pandèmia. No obstant això, el confinament “va suposar un salt qualitatiu del projecte”, segons destaca la Raquel, ja que els va permetre asseure’s i fer que cada peça tant de l’activitat agrícola com ramadera es complementin. Així, un exemple és el terreny de 5 hectàrees on hi ha plantades les oliveres serà on hi pasturaran les ovelles i les cabres.

L’elecció de les races autòctones animals, així com la varietat de les oliveres, tenen un perquè. En el cas dels animals, des de Mas l’Arbreda consideren que són les més adaptades al territori i les que millor poden contribuir a crear les sinèrgies que busquen entre ramaderia i agricultura. En aquest sentit, amb la Vaca de l’Albera estan gestionant les 50 hectàrees de massa forestal que hi ha al voltant de la finca.

Dos anys i mig després que Mas l’Arbreda comencés a caminar el projecte encara la recta final abans de rebre visitants. El que ara falta és enllestir el projecte gastonòmic en el que també hi tindran un paper predominant les races autòctones. En properes publicacions donarem més detalls d’aquesta altra pota de Mas l’Arbreda.