GALL FER

Una de les espècies més emblemàtiques dels Pirineus és el gall fer i durant el mes de maig el podem escoltar fent un cant característic i significatiu de què està en època de zel. És molt difícil de veure ja que és tímid i sempre està a l’aguait a sobre dels arbres. Si el trobem serà en boscos subalpins de pi negre i avet, d’entre 1700 i 2000 metres d’alçada, i tot l’any habita aquests masses forestals denses. Està considerada espècie amenaçada i la redacció de plans de gestió esdevé de vital importància per a la seva conservació.

És una espècie forestal de distribució paleàrtica boreal acostumada a viure amb climes freds i presència de neu i la major part del temps està reposant a sobre de les branques de grans arbres.

Els darrers anys, la població d'aquesta espècie amenaçada ha disminuït un 71 per cent a la Cerdanya, un 55 per cent a l'Alt Urgell i un 50 per cent a la Vall d'Aran. Aquest fet és degut a l'increment d'usuaris que visiten els boscos, en combinació a una alimentació molt precària i que, aquest és el principal problema, porta malament l'estrès dels cada cop més usuaris del bosc.

__Gall-fer-2__