SABIES QUE

El ruc català i la conquesta de l’Oest americà 

_grans-03

Sabies que el ruc català, molt fort i resistent, va ser considerat l’any 1916 pels Estats Units l’animal més preuat del món entre altres motius perquè el 1776 va ajudar a explorar, colonitzar i conquerir l’Oest americà portant càrregues de fins a cent quilos i estant-se tres dies sense beure una sola gota d’aigua? 

La vaca Bruna que fa obres d’art 

_grans-02

Sabies que un exemplar de vaca Bruna va ser l’autora d’unes escultures de sal de formes orgàniques creades per les seves llepades, un projecte del dissenyador Gerard Moliné que fins i va muntar una exposició?  

Els coloms tornen, pel magnetisme de la terra? 

_grans-01

Sabies que existeixen molts intents per explicar per què tornen els coloms, però cap demostrat científicament amb certesa, i que algunes teories asseguren que és pel magnetisme de la terra, o pel reconeixement visual? 

L’atac d’una vaca a la muntanya es pot evitar 

vaca6-04

Sabies que una de les maneres més eficaces d’evitar l’atac d’una vaca agressiva a la muntanya és moure’s amb calma i no contactar directament amb els seus ulls, mantenint el cos de cara a l’animal sense girar mai l’esquena i sense engegar mai a córrer?  

Les dents revelen l’edat d’una ovella 

web-03

Sabies que podem saber l’edat d’un xai o una ovella per les seves dents perquè, com els humans, també els surten inicialment dents de llet que van canviant a mesura que es van fent grans i no de cop?  

Peülles que no paren de créixer! 

web-02

Sabies que una peculiar curiositat física dels xais és que les seves peülles creixen constantment i, tot i que es desgasten mentre caminen, de vegades creixen tant i tant que cal tallar-les? 

Menys hores de llum, pelatge més espès 

web-01

Sabies que un dels factors més important que determina l’inici del pelatge del Cavall Pirinenc Català és el nombre d’hores que té el dia perquè tenen una glàndula pineal que, quan detecta menys hores de llum, estimula un creixement de pèl més llarg i espès?